Family Mochèl

Op dit schilderij de vroegere loopbrug bij het oude station.
Het is in 2006 geschilderd op doek.
Titel: "Spoorbrug"
Afmeting: 60 x 90 cm.

Dit verhaal stond in Leusden Nu - KUNST MET EEN VERHAAL door Fiet van der Bijl

TOEN HET NOG GESMEERD LIEP

LEUSDEN - Tijdens zijn jeugdjaren in Amersfoort liep Eric Mochèl met zijn vriend Hans vaak over de luchtbrug ( in 1958 afgebroken ) ter hoogte van de Brouwerstunnel.
Eric : "De machinisten van de stoomlocomotieven gaven vaak een extra stoomstoot om ons te plezieren." Hans is inmiddels overleden. "Gelukkig heb ik dit schilderij als herinnering."
Een foto van een vertrekkende trein ( 1951 ) en een tekening van de luchtbrug stonden model voor het werk dat de kunstenaar "Toen het nog gesmeerd liep" noemde. Die naam heeft alles te maken met ( de sfeer bij ) de NS waar hij 40 jaar werkzaam was. Tot de privatisering werkte Eric met veel plezier. Het schilderij geeft weer waarom: "Toen was de verstandhouding tussen het personeel van de verschillende afdelingen bijzonder goed. De wisselsmeerders en de machinist groetten elkaar, ze werkten met hart en ziel bij hetzelfde bedrijf alsof het hun eigen toko was."
De privatisering zette alles op zijn kop. "Sindsdien wordt het werk uitbesteed aan bedrijven die geen binding hebben met het spoor, er is veel bureaucratie, het product slechter."